Page content

Van betekenis zijn voor anderen.

Van betekenis zijn voor anderen.

Een bijdrage willen leveren aan anderen is een normale menselijke wens.

Toch zit hier een addertje onder het gras…

Veel mensen, en dan vooral de hoogsensitieve mensen, leren dat het beter is voor anderen te zorgen en egoïstisch om voor zichzelf te kiezen.

Als je leert om op de eerste plaats goed voor jezelf te zorgen krijg je meer energie. Ik weet het, je zult een aantal keren de gedachte aan egoïsme aan de kant moeten zetten.

Wanneer je meer energie hebt, kun je eenvoudigweg meer betekenen voor anderen.

Als je zelf kampt met een tekort aan energie, een tekort aan eigenwaarde of zelfvertrouwen, dan kun je geen bijdrage leveren aan anderen.

Nog een addertje:

Met anderen meevoelen zorgt ervoor dat je energie daalt… En als je energie daalt kun je weer minder bijdragen. Je kunt het zien als een emmer. Als de emmer vol zit met energie (= je goed voelen) en overloopt, heb je iets bij te dragen. Maar als je gaat meevoelen met anderen, zul je de emmer alleen maar leger maken.

Gecentreerd blijven in jezelf is de sleutel!

En dit heeft wat oefening nodig. Zeker voor de hoogsensitieve of hooggevoelige mensen.

Addertje #3:

Veel mensen die van betekenis willen zijn ontlenen hun eigenwaarde aan hoeveel ze kunnen bijdragen.

Een ontluisterende waarheid waar ik achter kwam: als ik mijn eigenwaarde afhankelijk Bijdragenmaak van wat anderen van me vinden of hoe goed ik ze kan helpen, heb ik mezelf afhankelijk gemaakt van iets dat ik niet kan controleren!!!

En dat is de reden waarom dit niet werkt. Je hebt geen controle over wat anderen denken of vinden. Je kunt alleen controleren wat je zelf denkt of vindt.

Wanneer jij jezelf aardig vindt, wanneer je eigenliefde beoefent, dan leer je controle te beoefenen op het enige waar je controle over hebt: jouw eigen gedachten en emoties.

Wanneer je die onafhankelijkheid hebt gevonden, heb je werkelijk iets bij te dragen…

Comment Section

0 thoughts on “Van betekenis zijn voor anderen.

Leave a Reply


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.