Page content

Talent

Talent

Een talent is een aangeboren aanleg of een natuurlijk vermogen dat je hebt om iets goed te kunnen. Ieder mens heeft talenten, maar veel mensen zijn zich niet bewust van hun talenten. Daar zijn een aantal redenen voor:

  • je hebt je talenten van nature, dus je doet ze vanzelf. Die vanzelfsprekendheid zorgt ervoor Talenten ontdekkendat je kunt denken dat het niet speciaal is wat jij kunt. Ik ben als loopbaanbegeleider nog nooit iemand tegen gekomen die geen speciale talenten had. En ja… je hebt er meerdere!
  • we leven in Calvinistisch Nederland en dat zorgt ervoor dat we de overtuiging hebben dat we pas van een talent mogen spreken als we ergens (tenminste) Nederlands Kampioen in zijn. En dat is onzin. In sommige dingen worden nu eenmaal geen kampioenschappen georganiseerd ?
  • het kan zijn dat je sommige talenten niet of onvolledig gebruikt.
  • je zelfvertrouwen kan verminderd zijn, waardoor je in de valkuil van je talent zit. Ieder talent heeft een valkuil, een schaduwzijde zou je kunnen zeggen. En de hoogte van je zelfvertrouwen heeft een behoorlijke impact of je het talent kunt gebruiken of in de valkuil zit.

Ben je onzeker over je talenten? Of weet je ze niet goed te benoemen? Dan is het handig een talentenonderzoek te doen!

Mail me gerust voor meer info: vul hier het formulier in.

Voorbeelden van talenten en valkuilen:

Het talent van sensitiviteit. Dit talent zorgt ervoor dat je goed ben in het waarnemen van nuances. Daardoor ben je gevoelig voor sfeer, voor prikkels of voor de emoties van andere mensen. Dit talent kun je heel goed inzetten als je met mensen werkt.

De valkuil van sensitiviteit. Voor mensen met dit talent is het belangrijk te leren allereerst goed voor zichzelf te zorgen. Veel sensitieve mensen denken dat hun sensitiviteit een nadeel is. Ze hebben zich door minder sensitieve mensen aan laten praten dat hun gevoeligheid lastig is, dat ze moeten leren doorzetten en niet zo gevoelig zijn. Zet je over die gevoelens heen! Maar dit werkt contraproductief.

Wanneer je als hoog sensitief persoon leert om allereerst goed voor jezelf te zorgen, dan kan je je sensitiviteit inzetten als talent. Dan zullen de emoties van anderen niet zo hard bij je binnen komen en voel je je niet verantwoordelijk om het op te lossen. En pas dan kun je mensen  werkelijk helpen.

Het talent van ideeën genereren. Mensen met dit talent zijn heel goed in het bedenken van ideeën, het vinden van oplossingen voor problemen en antwoorden op vragen. Wanneer deze mensen goed aangestuurd worden, of zelf de waardering vinden voor dit talent, zijn ze enorm waardevol voor een organisatie.

Valkuil van dit talent. De valkuil is dat deze mensen van idee naar idee gaan en niets ten uitvoer brengen. Aan ieder idee wordt weer getwijfeld en dan komt er weer een nieuw idee. Deze mensen zijn vaak ook niet zo geschikt om lange termijn doelen in zicht te houden. Hun aandacht is dan al weer weg en bij een nieuw onderwerp.

Voor deze mensen werkt het goed om korte termijn doelen te hebben. En binnen die korte doelen ideeën te genereren en liefst meteen uit te voeren. Ook is het belangrijk om in dit geval te bedenken dat je er gewoon niet voor gemaakt bent om de grote lijnen in de gaten te houden. Daar zijn anderen goed in.

Het talent van doelgerichte communicatie. Mensen met deze communicatiestijl kunnen in een paar woorden duidelijk maken wat het doel is. En ook met zo weinig mogelijk woorden iemand een opdracht geven om een taak uit te voeren. Mensen met deze communicatiestijl denken vaak als iemand begint te praten halverwege de 1e zin: “Ik weet al wat je wilt zeggen. Get to the point en zeg me wat je wilt.”

Valkuil van dit talent. Mensen die op deze manier communiceren (doen ze van nature) kunnen door anderen als bot worden ervaren. De andere communicatiestijlen hebben meer info, meer woorden, meer details nodig.

Wanneer mensen met deze stijl van communicatie de andere stijlen leren begrijpen en inschatten, kunnen ze meer geduld opbrengen voor mensen die op een andere manier communiceren. Bovendien zullen ze dan ervaren hoe effectief het kan zijn om de communicatie van andere stijlen beter te begrijpen en in te kunnen zetten.

Hoe meer bewustzijn je creëert t.a.v. je eigen talenten en valkuilen, hoe gemakkelijker je talenten in kunt zetten en valkuilen kunt voorkomen.

 

 

Comment Section

0 thoughts on “Talent

Leave a Reply


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.