Page content

Visualiseren

Visualiseren

Visualiseren is je in beelden of anderzins een voorstelling maken van een werkelijkheid die er nog niet is. Door te visualiseren kun je de realisatie van je wensen en verlangens een handje helpen.

Gebruik je bij visualiseren altijd beelden?

Nee, dit is niet nodig. Ieder mens heeft z’n favoriete zintuig. Sommige mensen zijn visueel ingesteld, anderen auditief (op hun gehoor gericht), en weer anderen kinestetisch (op lichamelijke sensaties of voelen gericht).

Wanneer je visueel ingesteld bent is het handig om te visualiseren in beelden. Dat ligt voor de hand. Als je auditief bent kun je gebruik maken van geluiden. En als je kinestetisch bent kun je je gemakkelijker het gevoel voorstellen dat je wilt hebben bij het behalen van je doel.

Werkt visualiseren altijd?

Nee, bij visualisaties geldt hetzelfde als bij affirmaties: ze helpen je als het goed voelt om te doen. Wanneer je het niet leuk vindt om ermee bezig te zijn of wanneer het je heel veel moeite kost om te visualiseren, kun je het beter niet doen.

Ook is het zo dat je visualisaties vaak moet herhalen.

Idee├źn om je op weg te helpen bij het visualiseren.

Bedenk je dat het altijd gaat om een emotie die je wakker wilt maken, een emotie die je vaker wilt voelen.

  • maak een moodboard. Plak hierop plaatjes die je in de positieve zin raken in je emoties, plaatjes waar je blij van wordt. Afbeeldingen die voor jou beelden bevatten die bij je doel horen. Kijk voordat je gaat visualiseren naar de afbeeldingen.
  • maak een lijstje met herinneringen die je hetzelfde gevoel gaven als het behalen van het doel je zal geven. Het denken aan de herinneringen zal je helpen om dit gevoel weer meer wakker te maken in je.Creatief visualiseren
  • verzamel muziek of andere geluiden die voor jou passen bij het doel wat je wilt visualiseren
  • maak je eigen tekst op een bestaand liedje en zing dat elke ochtend onder de douche
  • schilder, teken, klei, film of zet je creatieve skills op een andere manier in om iets te maken dat voor jou symbool staat voor jouw doel
  • schrijf een brief aan een vriendin (die je niet werkelijk hoeft te versturen) waarin je vertelt over het doel wat je behaald hebt, hoe fijn het voelt, welke mogelijkheden je nu hebt. In deze brief beschrijf je niet hoe je dit doel hebt behaald, want dat kun je vaak nog niet weten.
  • maak een korte video waarin je vertelt hoe leuk het is dat je je doel hebt behaald. Speel die video vaak af.
  • maak een video i.p.v. een moodboard. Dus een video met beelden en teksten over je doel. Iedereen heeft een smart phone, dus iedereen kan een video maken. Kijk de video vaak.

Wat is de beste tijd om te visualiseren?

‘s Ochtends vlak nadat je wakker bent geworden en ‘s avonds vlak voordat je gaat slapen zijn de beste tijden. Dit is omdat je hersenen dan in een andere, opener staat van bewustzijn zijn.

Heb jij andere creatieve manieren gevonden om te visualiseren? Wil je die met ons delen?

Laat hieronder een comment achter. Ik ben benieuwd naar jouw creatieve oplossingen!

Comment Section

0 thoughts on “Visualiseren

Leave a Reply


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.