Page content

Beste Life Coach Amsterdam

Hoe vind je de beste Life Coach voor jou?

Ik denk dat de volgende zaken belangrijk zijn in je overwegingen wanneer je een life coach zoekt:

 1. Het is belangrijk dat een coach zelf door de processen heen is gegaan waar hij/zij de klant in wil begeleiden. Al doende leert men, en niet al lezende. Dus wanneer je als coach zelf door bepaalde groeiprocessen heen bent gegaan, heb je invoelingsvermogen over waar de klant staat, weet je wat wel en niet werkt in dit specifieke proces en zie je het grotere plaatje. Dit kun je niet leren uit een boekje of op een opleiding!
 2. Het aantal jaren ervaring, plus het aantal klanten dat de coach heeft gehad zijn belangrijke factoren in hoe goed een life coach is. Door kilometers te maken, door veel van dit soort processen te begeleiden, zie je veel gemakkelijker wanneer je het beste kunt bijsturen en wanneer het juist goed is de klant de tijd te geven om zelf achter antwoorden te komen. Ook kun je, juist door ervaring, er voor zorgen dat een klant werkelijk vooruitgang maakt. Ook zie je dan eerder de kleine aanwijzingen dat er intern bij de klant van alles verandert, terwijl de externe veranderingen vaak nog even op zich laten wachten. En dat is erg motiverende feedback voor de klant!
 3. Wie de beste life coach is voor een ander, is niet per definitie ook de beste life coach voor jou! Er is tussen mensen verschil in communicatiestijl, persoonlijkheid, leerstijl, achtergrond, etc. En je hoeft niets van deze onderwerpen te weten om toch heel gemakkelijk een goede coach voor jezelf uit te kunnen zoeken: je gevoel geeft je het antwoord! Want het allerbelangrijkste in een samenwerking met een coach is de klik die je moet hebben. Het is belangrijk elkaars humor te begrijpen, je veilig te voelen bij je coach en je open op te durven stellen bij je coach.
 4. Een coachgesprek moet je energie geven! Ik vind dat een klant na een gesprek meer energie, hoop, ideeën, etc. moet hebben dan voor het gesprek. Dat kun je ook meten in je gevoel: voelde je je beter voor of na het gesprek? Want wanneer je je beter voelt kun je veel gemakkelijker in actie komen (want je hebt dan minder weerstand). En wanneer je weer ideeën hebt wat je volgende stappen kunnen zijn en zin hebt ermee bezig te zijn, dan zit je lekker in dat ontwikkelingsproces.
 5. Een coach moet vertrouwen in jou hebben. De verwachtingen van de coach of jij je doel kunt behalen zijn essentieel voor het slagen van het proces. Ook al geloof je het zelf niet, de coach moet er in geloven.
 6. Vaste stappenplannen hebben een beperkte houdbaarheid… Een stappenplan hebben is niet verkeerd, alleen kan het zijn dat jij toevallig al bij stap 3 bent en dus niet bij stap 1 hoeft te beginnen. Ook kan het zijn dat je veel weerstand hebt tegen stap 1 en beter kunt beginnen bij stap 2. En wanneer je dan vooruitgang hebt geboekt en je zelfvertrouwen een boost heeft gekregen is het pas een goed idee om met die stap 1 bezig te zijn waar je weerstand tegen had. Wanneer een coach een vast stappenplan heeft heb ik daar zelf mijn twijfels over. Net zoals dit in het onderwijs niet voor iedereen goed werkt, is dit hetzelfde in coaching.

Mijn adviezen:

 • Vraag altijd eerst een 1e gesprek aan. Dat is vaak gratis of goedkoop. Dan kun je voelen of je een klik hebt met de coach.
 • Voel ook hoe je je voelde voor en na dit 1e gesprek. Dat vertelt je al veel over de match tussen jou en de coach.
 • Vraag de coach naar persoonlijke ervaringen met de problemen waar jij een coach voor zoekt. Vraag ook hoe dit probleem er nu voor staat.
 • Vraag de coach naar de ervaringen van zijn/haar klanten aangaande jouw specifieke probleem.
 • Vraag de coach of hij/zij verwacht dat je zult slagen.
 • Vraag de coach of er een stappenplan is, zo ja welke.

Comment Section

0 thoughts on “Beste Life Coach Amsterdam

Leave a Reply


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.